Blog Single

Dit zouden meer gemeenten moeten doen!

Ruim 15 jaar ben ik betrokken bij het opzetten van gemeentelijke websites, met als doel het verbeteren van de online dienstverlening. Vanuit mijn activiteiten voor leveranciers PinkRoccade, Gemeenteweb, SIMgroep heb ik diverse aanbestedingstrajecten en implementaties begeleid.

Bij deze aanbestedingen en implementaties was een goede zoekfucntie altijd erg belangrijk voor gemeentelijke organisaties. Er moest in alle onderdelen van de website gezocht worden. Zoals het nieuwsarchief, oude raadsvergaderingen en alle pdf documenten die op de website staan. Ik heb me regelmatig afgevraagd: waarom?

Als bezoeker wil ik namelijk snel tot de juiste informatie komen en als je dan eerst in het zoekresultaat nog eens moet gaan zoeken naar de juiste pagina, schiet je volgens mij eigenlijk je doel voorbij. Mijn gedachte wordt sinds de toptaken gedachte nog meer versterkt.

Op basis van mijn visie heb ik bij de gemeente Vianen een proef uitgevoerd met SOOQR. Dit is een zoekmachine die gelijk de meest voor de hand liggende resultaten weergeeft, op basis van ‘inline zoeken’. Doorgaans wordt de zoekmachine gebruikt op grote websites als The Phonehouse en Frankwatching, maar waarom zou je dit niet inzetten voor een gemeentelijke website? SOOQR is volledig te ‘sturen’ omdat er wordt bijgehouden op welke zoekwoorden het meest wordt gezocht en op welke zoekwoorden er geen resultaten komen. Aan de ‘achterkant’ kun je op basis van deze informatie de resultaten verder verbeteren. Het kost je wekelijks een paar uurtjes tijd, maar daar krijg je ook echt wel iets voor terug.

Bij de gemeente Vianen heb ik de laatste 2 maanden de zoekresultaten verfijnd op basis van de informatie die ik in de beheeromgeving van SOOQR terugvind. Dit betekent dat ik aan de meest gebruikte zoekwoorden de juiste pagina’s heb gekoppeld. De zoekfunctie van de website van Vianen geeft nu op deze zoekwoorden de meest voor de hand liggende zoekresultaten. De bezoeker heeft nog wel de mogelijkheid om alle resultaten te tonen (dus ook resultaten in bijvoorbeeld pdf documenten), maar de statistieken geven aan dat nog geen 0,9% dit doet. Voor mij een bevestiging van mijn visie, een bezoeker wil alleen zoekresultaten die er ook echt toe doen!

Ik kan elke gemeente dan ook alleen maar adviseren om hier eens serieus over na te denken. De implementatie van SOOQR is niet heel complex, je hebt alleen medewerking van je eigen CMS leverancier nodig. Daarna is het een kwestie van de zoekresultaten blijven monitoren en op termijn heb je een uiterst krachtige zoekfunctie op je website.

In de statistieken van de laatste paar dagen van de website van de gemeente Vianen,  zie ik dat er geen enkele keer het volledige resultaat van en zoekactie is opgevraagd. De resultaten die SOOQR teruggeeft voldoen. Bovendien zie ik dat steeds meer bezoekers al een keuze maken uit de zoekresultaten van SOOQR als maar een deel van het zoekwoordt is ingevuld. Bijvoorbeeld ‘bekendma’ of ‘Amaliast’, in het getoonde resultaat wordt op dat moment al en keuze gemaakt.

Test het zelf maar eens op www.vianen.nl. De komende maanden ga ik de zoekresultaten nog verder finetunen, maar de cijfers bevestigen mijn visie en in Vianen is men dan ook zeer te spreken over SOOQR als oplossing voor een krachtige zoekfunctie.

Kortom: dit zouden meer gemeenten moeten doen!

april 04, 2015