Blog Single

Zaakgericht werken gemeente Vianen

Opdracht

De gemeente Vianen ondersteunen bij het implementeren van het zaakgericht werken. Ik heb daarbij een aantal processen uitgewerkt en gebruiksvriendelijke formulieren gebouwd. Daarnaast was mijn taak te zorgen voor een goede integratie met de website en er voor te zorgen dat het KCC dezelfde formulieren gebruikt als de inwoners en ondernemers.

Opdrachtgever

Gemeente Vianen

Website opdrachtgever

www.vianen.nl

Project afgerond op

Woensdag 1 oktober 2014

 

Zaakgericht werken met Zaaksysteem.nl

De gemeente Vianen heeft gekozen voor Zaaksysteem.nl om hun dienstverlening sterk te verbeteren. Dit betekent dat van alle aanvragen van burgers en bedrijven een zaak wordt aangemaakt binnen dit systeem, de gemeente krijgt hierdoor beter inzicht in de openstaande aanvragen en kan sturing geven op de afhandeling hiervan.

Om het voor burgers en bedrijven makkelijker te maken worden steeds meer aanvragen digitaal mogelijk gemaakt. Dit betekent dus dat inwoners en ondernemers van de gemeente Vianen de aanvraag online doen, de medewerkers van de gemeente zien de aanvraag dan automatisch terugkomen in Zaaksysteem.nl.

Zaakgericht werken, waar begin je

Het zaakgericht werken is echter niet 1-2-3 te implementeren. Als eerste worden de aanvragen uitgewerkt waar winst te behalen valt. Eenvoudige processen die ook makkelijk te digitaliseren zijn, zoals bijvoorbeeld het online bestellen van een uittreksel, doorgeven van een verhuizing of maken van een eenvoudige melding. Nadat iemand de aanvraag digitaal heeft geregeld, kan men via de persoonlijke omgeving van de gemeente (Mijn Vianen bijvoorbeeld), de status van de afhandeling volgen. Hiermee geeft de gemeente ook inzicht wat er met een aanvraag gebeurd en hoe lang het duurt voordat de aanvraag wordt afgehandeld.

 

Berijkte resultaat

Bij de gemeente Vianen waren per 1 oktober al veel processen volledig uitgewerkt in het zaaksysteem. Online zijn er steeds meer formulieren toegevoegd en probeert de gemeente ook te sturen op het online kanaal, vooral op de processen waar tijdswinst te halen valt als een aanvraag online gedaan wordt. Een groots project dat nog lang niet is afgerond, maar de eerste successen zijn inmiddels wel al zichtbaar.

Meer infomatie

Wil je meer informatie over dit project, neem dan contact me me op. Ik kan dan wel aangeven hoe we het hebben aangepakt, hoe we gezorgd hebben voor een goede integratie met de website en welke resultaat al zichtbaar zijn.

oktober 10, 2014